Είστε εδώ

LEADER 2014-2020 Π.Ε. Πέλλας – Αναπτυξιακή Πέλλας, Υπομέτρο 19.2

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανοιχτό Πρόγραμμα

Απομένουν: 31 ημέρες πριν την λήξη

LEADER 2014-2020 Π.Ε. Πέλλας – Αναπτυξιακή Πέλλας, Υπομέτρο 19.2

Βασικός στόχος του Υπομέτρου 19.2 του LEADER 2014-2020, είναι ιδιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα και συμβάλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή και τριτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας.

Οι δράσεις εφαρμόζονται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος, που είναι το σύνολο της Π.Ε. Πέλλας πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Έδεσσας και Γιαννιτσών.

Συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης €3.324.500.

Ύψος Επένδυσης:
Έως €600.000
Επιδότηση:
50%-65%
Προθεσμία:
24/06/2019
 

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι για όλες τις Υποδράσεις είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των υποδράσεων του Υπομέτρου 19.2

Τίτλος Υποδράσης

Περιγραφή

Επιλέξιμοι κλάδοι

19.2.2.2: Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και / ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα ΜΗ ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν για την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.

Δημόσια Δαπάνη: 494.500

 

Με την υποδράση ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση και η μετεγκατάσταση, μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση προϊόντων του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης και χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά σαν πρώτη ύλη για την περαιτέρω μεταποίησή τους, έτσι ώστε το εξαγόμενο προϊόν να είναι ΜΗ ΓΕΩΡΓΙΚΟ.

 • Ζυθοποιία
 • Επεξεργασία προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός και λοιπά προϊόντα)
 • Μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων
 • Μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωρηκευτικά ή αμπελοοϊνικής προέλευσης
 • Μονάδες παραγωγής γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής
 • Μονάδες παραγωγής εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών
 • Μονάδες παραγωγής πυτιάς και συμπυκνωμάτων αυτής
 • Βαμβάκι και λοιπές κλωστικές ίνες

 

19.2.2.6 Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής.

Δημόσια Δαπάνη:

211.250

To περιεχόμενο της υποδράσης αναφέρεται στην ενίσχυση επενδύσεων αποκλειστικά από επαγγελματίες αγρότες για την παραγωγή προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση μικρής κλίμακας αγροτικών προϊόντων.

Η πρώτη ύλη  πρέπει να είναι αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον επαγγελματία αγρότη ή εναλλακτικά μπορεί να προέρχεται και από συνεργασία με άλλους παραγωγούς.

 

1) Στον τομέα της οικοτεχνίας οι επενδύσεις θα αφορούν τα παρακάτω προϊόντα όπως ορίζονται στη ΚΥΑ με αριθμό 543/34450/24.03.2017 :

Α. Προϊόντα δημητριακών π.χ. πλιγούρι, μπομπότα,

Β. Αρτοσκευάσματα π.χ. παξιμάδια φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια, βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα)φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές),

Γ. Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξυνόχονδρος,

Δ. Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί,

Ε. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, φρουι-γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους, χαρουπόμελο, προϊόντα από σουσάμι,

ΣΤ. Προϊόντα με extra παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που έχουν προστεθεί αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, κ.α. σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων,

Ζ. Προϊόντα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, επιτραπέζιες ελιές, πάστες ελιάς, τουρσιά, σάλτσες.

Η. Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

Θ. Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκος κ.α. τρόφιμα.

Ι. Γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. τυρί, βούτυρο, γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στη με αριθμό 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β/2014).

ΙΑ. Λοιπά τρόφιμα π.χ. ξύδι, χυμοί φρούτων και λαχανικών σε συσκευασία έως ενός (1) λίτρου.

ΙΒ. Προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο.

Επισημαίνεται ότι στο περιεχόμενο της υπο-δράσης δεν περιλαμβάνεται η ενίσχυση πολυλειτουργικών αγροκτημάτων λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή παρέμβασης.

 

19.2.3.1: Οριζόντια εφαρμογή  μεταποίησης, εμπορίας και / ή ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα ΓΕΩΡΓΙΚΟ προϊόν με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.

Δημόσια Δαπάνη: 1.149.800

 

Η υποδράση αφορά σε ίδρυση & εκσυγχρονισμό, με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδας, όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων οι οποίεςδραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, με τελικά προϊόντα γεωργικά

 

Η υπο-δράση αφορά στους εξής επιλέξιμους κλάδους:                                              

 • Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (όπως σφαγεία βοοειδών, πτηνοσφαγεία, χοιρινών, αιγοπροβάτων, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων)
 • Γάλα (όπως επεξεργασία γάλακτος, παραγωγή προϊόντων γάλακτος, τυρί, γιαούρτη)
 • Αυγά (όπως τυποποίηση συσκευασία αυγών, παραγωγή νέων προϊόντων)
 • Σηροτροφία –μελισσοκομία- σαλιγκαροτροφία-διάφορα ζώα
 • Ζωοτροφές
 • Δημητριακά (όπως παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών)
 • Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
 • Οίνος
 • Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί
 • Άνθη (ενδεικτικά τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
 • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
 • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό    
 • Ξύδι (ενδεικτικά  παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες)

 

19.2.3.3: Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής στρατηγικής.

Δημόσια Δαπάνη: 991.000

 

 Η δράση περιλαμβάνει την ίδρυση, δημιουργία, επέκταση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα καθώς και κέντρων εστίασης και αναψυχής,  με στόχο την αύξηση του αριθμού και της ποιότητας των προσφερόμενων τουριστικών καταλυμάτων και υπηρεσιών και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

 

Ενδεικτικά,  ενισχύονται επιχειρήσεις που σχετίζονται με :

 • Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό  κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (όπως ξενοδοχεία κλασσικού τύπου, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων)
 • Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες)
 • Ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού (στην περιοχή παρέμβασης υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων πεζοπορίας, ποδηλασίας, ιππασίας, οικοτουρισμού με έμφαση στις περιοχές Natura 2000, χιονοδρομίας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, σκοποβολής, τοξοβολίας, καταρρίχησης, δραστηριοτήτων σε σχέση με το υδάτινο στοιχείο της περιοχής με έμφαση στις λίμνες Άγρα & Βεγορίτιδας, αιωροπτερισμός,  αλεξίπτωτο πλαγιάς, ανεμοπτερισμός στην περιοχή του ανεμοδρομίου Παναγίτσας κ.λ.π.)
 • κέντρα εστίασης και αναψυχής

 

19.2.3.4: Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης  επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η  μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων του τοπικής στρατηγικής.

Δημόσια Δαπάνη: 320.050

 

Η υποδράση περιλαμβάνει την ίδρυση, δημιουργία, επέκταση ή εκσυγχρονισμό μονάδων βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση καθώς και εμπορικών επιχειρήσεων.

 

Ενδεικτικά,  η υποδράση περιλαμβάνει:                                         

 • μονάδες βιοτεχνίας, χειροτεχνίας (π.χ. είδη λαϊκής τέχνης με έμφαση στην περιοχή της Αρχαίας Πέλλας, επιχειρήσεις επεξεργασίας ξύλου, σιδήρου, αλουμινίου κλπ)
 • μονάδες παραγωγής μετά την 1η μεταποίηση
 • επιχειρήσεις με εμπορικό χαρακτήρα που εξυπηρετούν την τοπική οικονομία και καθημερινές ανάγκες των κατοίκων

 

19.2.3.5: Οριζόντια εφαρμογή ενίσχυσης επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ)

Δημόσια Δαπάνη: 111.750

 

 

Ενδεικτικά,  η υποδράση περιλαμβάνει:                                              

 • παιδικούς σταθμούς
 • χώρους αθλητισμού
 • πολιτιστικά κέντρα
 • μονάδες παροχής επιστημονικών, τεχνικών υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιών που βελτιώνουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής

 

19.2.7.3: Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και τη κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τον αγροτουρισμό

Δημόσια Δαπάνη: €46.150

 

 

 

 

Προϋπολογισμός / Ποσοστό Χρηματοδότησης

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000€ για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή / και εξοπλισμό και τις 100.000€ για άυλες πράξεις.

Σε περίπτωση χρήσης του καθεστώτος de minimis (ΚΑΝ 1407/13), η μέγιστη Δημόσια Δαπάνη μπορεί να ανέλθει στις 200.000€ την τριετία συναθροίζοντας και τυχόν ενισχύσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν, από άλλα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς de minimis σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης.

Η ένταση ενίσχυσης ανά Υποδράση και οι εφαρμοζόμενοι κανονισμοί , είναι:

Υποδράση

Ένταση Ενίσχυσης

19.2.2.2 & 19.2.3.1

50%

19.2.2.6

65%

19.2.3.3, 19.2.3.4, 19.2.3.5

I. Για τις Μη εισηγμένες ΜΜΕ, που λειτουργούν έως 5 έτη χωρίς διανομή κερδών : 65% (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014, άρθρο 22)

II. Για όλες τις υπόλοιπες : 55% (Κανονισμός (ΕΕ) 651/2014, άρθρο 14)

19.2.7.3

65%

 

 

Επιλέξιμες Δαπάνες

 

 

Eπιλέξιμες Δαπάνες για όλες τις κατηγορίες Υποδράσεων

 • Η αγορά, η κατασκευή ή βελτίωση ακινήτου
 • Αγορά, (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και εγκατάστασης) εξοπλισμού και ο εξοπλισμός εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της επένδυσης
 • Αγορά καινούργιων οχημάτων
 • Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από διεθνή ή εθνικά πρότυπα
 • Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης
 • Δαπάνες συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων
 • Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας
 • Δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
 • Δαπάνες προβολής
 • Δαπάνες σύνδεσης με Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ)
 • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου
 • Αμοιβές προσωπικού
 

Πέραν των προαναφερόμενων επιλέξιμων δαπανών (όλων των Υποδράσεων ), υπάρχουν επιπλέον επιλέξιμες δαπάνες ανά Υποδράση

Για αναλυτικότερη περιγραφή των επιλέξιμων δαπανών ανά Υποδράση, ανατρέξτε στην ενότητα e-book του 360ο Funding.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προθεσμίες Υποβολής και Ολοκλήρωσης του Έργου

Ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) ορίζεται η 03/04/2019 με καταληκτική ημερομηνία στις 24/06/2019.

Οι Δικαιούχοι οφείλουν να ολοκληρώσουν το οικονομικό και φυσικό αντικείμενο της πράξης, εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματός της, όπως δηλώνεται στην αίτηση στήριξης, και εντός, το πολύ, τριών (3) ετών από την στιγμή της ένταξης και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 30-06-2023.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για επιπρόσθετες διευκρινήσεις σχετικά με τις προκηρύξεις   Για να συνδυάσετε την χρηματοδοτική ενίσχυση με τον τραπεζικό δανεισμό  

Απευθυνθείτε στην Τράπεζα Πειραιώς, για να σας υποστηρίξει σε όλα τα στάδια της επένδυσης σας.

Click 2 Call

Μιλήστε Δωρεάν με εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς.

Καλέστε με.. ›

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

18 28 38 ή (+30) 210 32 88 000
Όλο το 24ωρο, από σταθερό ή κινητό, με χρέωση ως κλήση προς σταθερό ή σύμφωνα με τη τιμολογιακή πολιτική του τηλεπικοινωνιακού παρόχου σας.

Φόρμα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε τα στοιχεία της φόρμας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας ›