Το 2017 αποτέλεσε χρονιά σημαντικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνουν την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, τη σταθερότητα από πλευράς δημοσιονομικής προσαρμογής, την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και τη σημαντική ανάκαμψη στο πεδίο των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των αγορών.
Το 2017, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,4% ενώ το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 21,5% από 23,5% το 2016. Οι επενδύσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα ανάπτυξης, καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 9,6%. Παράλληλα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8% φτάνοντας σε ιστορικά υψηλό. Επίσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών.
Η σαφής τάση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, η ανοδική πορεία του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και το θετικό carry - over effect για το 2018, αλλά και η δυναμική που ανάδειξε η πλειονότητα των κλάδων, ενισχύουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας με εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2% για το τρέχον έτος. Επιπλέον, η ολοκλήρωση της 2ης και 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος καθώς και οι θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας οδήγησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από τρία χρόνια.
Η πορεία της οικονομίας το 2018 θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας το 2018 αναμένεται να στηριχθεί στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην τόνωση των επενδύσεων. Οι εξαγωγές παράλληλα αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω βελτίωση στηριζόμενες στην αυξανόμενη εξωτερική ζήτηση και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης. Tο 2018 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «έτος με λιγότερες προκλήσεις», καθώς δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και οι αποπληρωμές του χρέους είναι χαμηλές, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την ανάγκη κρατικών εκδόσεων. Ταυτόχρονα, το 2018 αποτελεί «έτος λήψης αποφάσεων», καθώς ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα - τα οποία μέχρι τώρα έχουν αναβληθεί - θα πρέπει να κλείσουν. Βασικό είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας/αναδιάρθρωσης του χρέους, της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος.
Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επαναενεργοποιηθεί το 2019 (με €2 δισεκ. περικοπές συντάξεων) και το 2020 (με €2 δισεκ. αύξηση φορολογικών εσόδων). Απαραίτητη θεωρείται μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση. Για να γίνει αυτό, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την μελέτη πατήστε εδώ.